Theeceremonie

De Theeceremonie

Chinezen drinken elke dag thee, net als veel mensen in de wereld. Daarbij drinken ze dan gewoon de normale groene thee, of jasmijnthee, of een andere kruidenthee uit de supermarkt. De “rode thee”, zoals onze gewone thee uit India heet, wordt in China niet zoveel gedronken. Maar thee *proeven* is een serieuze zaak en dit is wat ze in China bedoelen met de theeceremonie.

YanLing-thee-300x225

Voor het theeproeven, de theeceremonie, worden geen theezakjes uit de supermarkt gebruikt, maar dure en exclusieve thee. Zo wordt er vaak “witte thee” gebruikt, van de eerste pluk van de jonge blaadjes, met de hand geselecteerd en geplukt. Deze is dan natuurlijk veel duurder dan de gewone thee en de prijs kan oplopen tot honderden euro’s voor een potje thee.

De theeceremonie in China is niet hetzelfde als die in Japan, waar het een deel vormt van het Zenboeddhisme en Shinto, de oude religie van Japan. In China gaat het alleen om het proeven van goede thee. In zowel Japan als China zijn er geen hapjes of ander eten bij, die leiden alleen maar af van het proeven van de thee of het ritueel. Dat doen wij dus anders – het gaat ook om de gezelligheid! En bij feest en gezelligheid horen in China altijd lekkere hapjes. Dat is ook deel van de Chinese cultuur.

Terug naar Workshop